A Napfény tava várja Önt!
A Velencei-tavat Budapest és Székesfehérvár között találhatja meg. Budapesttől 40-50 km, Székesfehérvártól 15-20 km. Autóval, busszal és vonattal egyaránt jól megközelíthető. A tó nagy előnye, hogy mind a főváros és a koronázó megyeszékhely közel esik hozzá, így Ön bármikor felkeresheti.
A kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a mederszabályzásnak köszönhetően a Velencei-tó, Magyarország legvonzóbb üdülő-, pihenőhelyeinek egyike. A Napfény tava nevet azért kapta a tó, mert a nap 2050 órán átsüti évente.

A napsütés hatására, valamint az átlagos 1.5 m-es mélysége miatt, Európa egyik legmelegebb tava. A víz hőmérséklete elérheti a 26-28 °C-t is. A tó területe 26 km², melynek 1/3-a nádas.
A Velencei-tó ásványi anyagokban (nátrium és magnézium) gazdag, kiváló vize a kimerült szervezetet felfrissíti, regenerálja. A fürdésen kívül a reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas.
A parton fövenyes, pezsgő életű strandok várják a kikapcsolódni, sportolni vágyókat. A megújult strandok számtalan pihenési, szórakozási és sportolási lehetőséget nyújtanak minden korosztály számára. A déli part sekély vízű strandjai a kisgyermekek számára is biztonságos és élményben gazdag strandolási lehetőséget kínálnak.
Az aktív pihenésre vágyókat röplabda, kosárlabda, fallabda, lábtenisz, tenisz, szörf, teke, minigolf, homok- és vízi foci várja, illetve ha kedve van, akár körbe is kerekezheti a tavat. Kiépített kerékpárutak várják a bicikliseket. Vagy ha netán a lovagolni szeretne, az sem probléma. Szinte minden településen található lovarda.

 

Aki szereti a természetet az nagyokat barangolhat a Velencei-hegység erdeiben, ahol megannyi forrás és különbőző, érdekes formájú gránit sziklákat csodálhat meg, melyek fantázianeveket is kaptak, mint pl.: Likas-kő, Gyapjaszsák. A látnivalókat 53 km-nyi túraútvonal köti össze a Velencei-hegységen. Nadapon a geodéziai mérések alappontjaként ismert szintezési ősjegyet, Pákozdon pedig az arborétumot tekintheti meg az érdeklődő, ahol tanösvényen ismerhetik meg a tó növényvilágát. Az arborétum mellett az 1848-as szabadságharc győztes pákozdi csatájának emlékére állított emlékművet és múzeumot látogathatják az érdeklődők. Innen nem messze találhatjuk Doni emlékkápolnát, amit a Don-kanyarban hősi halált halt magyar katonák tiszteletére emeltek.

 


A tavon menetrend szerinti hajójárat közlekedik. Ha szeretnék megismerni a nádasok rejtekein megbúvó vizivilágot, akkor erre a legmegfelelőbb a sétahajókázás. Esetleg, ha mégsem lett volna sikeres a találkozásuk a vizivilággal a hajókázás közben, akkor se essenek kétségbe, mert Agárdon a Madárvártában vagy a (Duna-Ipoly) Nemzeti Park területén megleshetik a ritka vizimadarak százait, a lebegőúszólápokat, valamint a tó különleges flóráját és faunáját is megismerhetik.

Az aki szeretne újjászületni, az látogasson el az Agárdi Termálfürdőbe, amely Fejér megye első fedett, egész évben folyamatosan nyitvatartó gyógyfürdője. A jelenleg használt termálvíz
56°C-os, míg az új kútból feltörő víz 68°C-os. A jelenlegi termálvíz nátrium, kálium, kálcium, magnézium és kéntartalmú opálos vizének kedvező élettani hatása van mozgásszervi, nőgyógyászati, betegségben szenvedők számára. A fürdőkúra hatásosságának fokozását képzett szakemberek irányításával történő balneoterápiás, fizikoterápiás kezelések és a Pausal kúra segíti.

 

 

 

 

 

 

A kellemes idő eltöltéséről és a maradandó élményről a megannyi program gondoskodik.
Az Agárdi Pop Strand nagyszabású koncertjei, folklór-, sport- és gyerekprogramok, a népszerű popsztárok és rajongóik közös táborai és országos találkozói, valamint az Agárdi Dance Beach táncos rendezvényei is hozzájárulnak a fiatalok és a fiatalos életvitelű családok felejthetetlen szórakozásához és nyaralásához.
Agárd, Gárdony, Dinnyés közösen rendezi meg a Tóparti napokat júniusban, ahol városrészek mérik össze erejüket és ügyességüket, de emellett kézműves bemutatók, koncertek, utcabál, táncház, tűzijáték szórakoztatja a helyieket és a nyaralókat. Tóparti napoknak egyedül a halak látják kárát, mivel halászléfőző-versenyt is rendeznek. A verseny mellett a Velencei-tó környéki Borút Egyesület tagjai is bemutatják kiváló boraikat.
A július bogárrajzással kezdődik:) ugyanis Gárdonyban kerül megrendezésre a nemzetközi VW-bogár találkozó. Évről-évre szebbnél-szebb autókkal látogatnak el a tulajdonosok a találkozóra, amiért cserébe a rendezők színes (bogaras)programokkal kedveskednek a résztvevőknek.
A country zene kedvelőinek, pedig a Country Fesztivált tudom ajánlani.
Szeptemberben sem csendesedik el a tó környéke, mivel az agárdi parkerdőből emelkednek a levegőbe a Mamut-kupa hőlégbalonjai, hogy megmérkőzzenek egymással. De nem csak a déli parton vannak programok.
Velencén kerül megrendezésre (májusban) az Orbán-napi hegyünnep, mely egy régi hagyományt kelt életre. Júliusban és augusztusában a Velencei Nyári Zenés Esték kerülnek megrendezésre a nemzetközi Fúvószenei Fesztivál mellett. Sukorón orgonaversenyek szórakoztatják a nagyérdeműt. Nadapon Trabant-Warburg találkozó és a szabadtéri sváb bál várja a turistákat.

 
< főoldal